Poradnik kuchnie

Zrób to sam, montaż kuchni

Kuchnie modułowe przeznaczone do samodzielnego montażu są dostarczane do odbiorcy w paczkach. Jeśli decydujemy się na własnoręczne wykonanie całej zabudowy powinniśmy prace podzielić na etapy i dobrze się do nich przygotować. Nieprawidłowe skręcenie, sklejenie czy zamontowanie, może się łączyć ze zniszczeniem elementu lub całej bryły, a co za tym idzie z dodatkowymi kosztami i czasem oczekiwania.

Przygotowanie do montażu

montaz kuchni 1

Kiedy nowa kuchnia zostanie dostarczona, należy sprawdzić czy przesyłka zawiera wszystkie potrzebne elementy. Najłatwiej porównać to z listą z zamówienia. Nie należy rozpoczynać demontażu starej kuchni, zanim wszystkie nowe elementy nie będą w komplecie. Paczki z meblami i sprzętem AGD warto ułożyć w kolejności w jakiej mają być montowane. Przed rozpoczęciem prac należy odłączyć w pomieszczeniu wszystkie media, zakręcić dopływ prądu, wody i gazu.

Narzędzia

Większość instrukcji montażowych zawiera informację o potrzebnych do danego elementu narzędziach, nie mniej jednak warto zrobić jedną wspólną listę i skompletować wszystko za jednym razem. Na liście powinny się znaleźć m.in.: ołówek, miarka, wiertarko-wkrętarka, poziomica, śrubokręt płaski, śrubokręt krzyżak, piła kątowa, piła ręczna, młotek gumowy, ścisk stolarski. Przydać się może także piła tarczowa i wycinarka – do wycięcia otworu na baterię w zlewie. Część narzędzi uzależniona jest od rodzaju ścian, do których meble będą montowane. Warto to ustalić przed rozpoczęciem montażu i na tej podstawie dobrać odpowiednie elementy mocujące.

Rozplanowanie

Mając skompletowane meble, sprzęty i narzędzia można przystąpić do naszkicowania kuchni na ścianach. Warto w tym celu nanieść ołówkiem poszczególne wymiary, sprawdzając przy tym czy rozmieszczenie dopływu wody i gazu, doprowadzenie prądu oraz położenie otworów wentylacyjnych pokrywają się z planem. Dobrze jest też z pomocą poziomicy zaznaczyć miejsca, w których zostaną zamontowane listwy do powieszenia szafek, pamiętając że minimalna przestrzeń między blatem a dołem górnych szafek to 56 cm.

Montaż korpusów

Aby prace przebiegały sprawnie należy w pierwszej kolejności zmontować obudowy szafek ściennych, zgodnie z instrukcją montażu. Jeśli w kuchni ma się znaleźć szafka narożna to od niej dobrze jest zacząć mocowanie. Kolejne szafki łatwiej będzie wówczas dopasować. Po zawieszeniu wszystkich górnych elementów można zacząć montowanie korpusów dolnych szafek stojących. Pamiętając o załączonych instrukcjach. Ustawienie również zaczynamy od narożnika wyrównując poziom poprzez regulację nóg. Gdy obudowy szafek są już na swoich miejscach, pora na montaż blatów, zlewu, oświetlenia i sprzętu AGD.

Blat, zlew, kuchenka.

Przed nawierceniem i zamontowaniem blatu warto się upewnić że ma on odpowiednie wymiary. Wycinanie otworów w blacie pod zlew lub płytę grzewczą warto powierzyć stolarzowi gdyż czynność ta wymaga wprawy i odpowiedniego sprzętu. Krawędzie wyciętego otworu należy zabezpieczyć silikonem sanitarnym lub innym środkiem chroniącym przed wilgocią. Pora na przytwierdzenie blatu, montaż sprzętu AGD i oświetlenia. Wszystko powinno się odbyć zgodnie z instrukcjami. Przyłącza wodne, gazowe i elektryczne należy zlecić wykwalifikowanym specjalistom.

Montaż półek, szuflad, drzwi, gałek i uchwytów

Kolejny etap to zamontowanie w szafkach prowadnic szuflad, mocowań półek i zawiasów do drzwi. Tu także należy przestrzegać instrukcji załączonych do poszczególnych akcesoriów. Na końcu przymocowuje się gałki i uchwyty oraz montuje wyposażenie wewnętrzne szafek. W dalszej kolejności należy przykręcić zawiasy do drzwi, przymocować je do korpusów i wyrównać ułożenie drzwi za pomocą śrub na zawiasach. Kolejno trzeba teraz skręcić szuflady i wsunąć je na prowadnice w korpusie. Zwieńczeniem wszystkich prac jest montaż cokołu.

Pielęgnacja

medium-shot-woman-cleaning

Aby cieszyć się jak najdłużej samodzielnie zmontowaną kuchnią należy ją odpowiednio pielęgnować. Do czyszczenia drzwi, powierzchni drewnianych i wnętrza szafek najlepiej używać miękkiej, wilgotnej szmatki. Należy unikać środków zawierających amoniak lub alkohol, środków wybielających oraz o właściwościach ściernych. Warto też osuszać blat po każdym zachlapaniu.