Blat kuchenny – jaki wybrać?
Gdy dokonaliśmy już wyboru wymarzonych szafek kuchennych, a w głowie mamy wizję naszej pięknej kuchni, stajemy przed kolejnym wyzwaniem, jakim jest wybór blatu.
Blat ma za zadanie nie tylko spełniać aspekt wizualny, współgrać z meblami kuchennymi i cieszyć nasze oko, ale powinien także być odporny na uszkodzenia, łatwy w utrzymaniu oraz trwały.
Jaki kolor blatu wybrać?
Wybierając kolor blatu należy sugerować się tonacją w jakiej wykonane są meble kuchenne, oraz odcieniem płytek kuchennych. Warto rozważyć wiele opcji, tak żeby blat idealnie pasował do pozostałych elementów kuchni, nie zakłócając harmonii wnętrza. Najlepiej sprawdzają się blaty w kolorach neutralnych, które nie rzucają się bardzo mocno w oczy. Bardzo modne w ostatnich latach jest połączenie mebli kuchennych w odcieniach bieli, czerni lub szarości z blatem w ciepłym odcieniu drewna, podkreślonym i jednocześnie zabezpieczonym bezbarwnym olejem w połysku lub macie. Odważni klienci decydują się na modne kontrasty w kuchni i biel łączą z głęboką czernią czy antracytem.
Rodzaj i trwałość blatów kuchennych
Blaty kuchenne w związku z codziennym użytkowaniem, narażone są na kontakt z wilgocią, wysokimi temperaturami, ostrymi narzędziami czy ciężkimi urządzeniami kuchennymi. Ważnym aspektem przy wyborze blatów, na który bezwzględnie powinniśmy zwrócić uwagę, jest kierowanie się ich trwałością i odpornością na tego typu uszkodzenia.
Blaty laminowane
Na rynku dostępnych jest wiele rodzai materiałów, z jakich może zostać wykonany blat. Największą popularnością cieszą się stosunkowo tanie i dość wytrzymałe blaty laminowane. Dobrze zabezpieczone potrafią służyć nam w kuchni przez wiele lat. Należy jednak pamiętać, aby ograniczać do minimum ich kontakt z wodą czy wilgocią, a montując zlew zadbać o to, aby zabezpieczyć odpowiednio spód blatu.
Blaty drewniane
Blaty drewniane zdecydowanie ocieplają wnętrze, tworząc w nim przyjazny, domowy klimat. Warto zwrócić uwagę na to, że drewniany blat wymaga częstej konserwacji. Nie jest odporny na długotrwały kontakt z wilgocią.
Blaty marmurowe
Dużym zainteresowaniem cieszą się blaty wykonane z marmuru. Marmurowe blaty są trwałe i piękne, ale warto pamiętać o tym, że wymagają one odpowiedniej impregnacji. Niezaimpregnowane blaty marmurowe szybko wchłaniają plamy z soków, wina czy tłuszczu, są też kruche i bardziej podatne na zarysowania niż np. granit, są jednak niezaprzeczalnie efektowne i przykuwają wzrok.
Blaty granitowe
Blaty granitowe charakteryzują się wysoką odpornością na wysokie temperatury, zarysowania, ścieranie, a także wilgoć. Są także bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, ale także dość drogie oraz ciężkie. Blaty kompozytowe zaś mają bardzo dużą odporność na uszkodzenia oraz występują w bardzo wielu odcieniach.
Blaty stalowe
Inwestorzy decydujący się na kuchnie w stylu industrialnym, coraz chętniej wybierają chłodne blaty wykonane z aluminium czy stali. Niestety nie są one odporne na zarysowania, a na ich powierzchni łatwo o zacieki z wody.
Jeśli nadal nie jesteś pewny tego, jak powinno wyglądać wnętrze Twoich marzeń, zachęcamy do zaprojektowania kuchni skrojonej idealnie pod Twoje potrzeby, wspólnie z naszym profesjonalnym projektantem. Wypełnij formularz a my przygotujemy dla Ciebie indywidualną ofertę.